rozwiąż równanie
aguuu: 1) ||x2 −4| −x| =2
24 lis 21:22
Bizon:
|x2−4|=−2+x ∨ |x2−4|=2+x
24 lis 21:29
Raferu: |x2−4|−x=2 i −|x2+4|+x=−2
1)x2−4−x=2 i 2)−x2+4−x=−2 i 3)−x2−4+x=−2 i 4)x2+4+x=2
1)x2−x−6=0 i2) −x2−x+6=0 i 3)−x2+x−2=0 i 4)x2+x+2=0
1)Δ=52 x1=3 x2=−2 2)Δ=52 x1=−3 x2=2 3)Δ<0 4)Δ<0
Odp: x=3, x=−2, x=−3, x=2
24 lis 21:34
ZKS:
Raferu źle rozwiązane.
24 lis 22:42
pigor: ..., np. tak :
||x2−4|−x|= 2 ⇔ |x
2−4|−x= −2 lub |x
2−4|−x= 2 ⇔
⇔ |x−2||x+2|= x−2 lub |x−2||x+2|= x+2 ⇔
⇔ (x−2 ≥0 i (x−2)|x+2|= x−2) lub (x+2 ≥0 i (|x−2|(x+2)= x+2) ⇔
⇔ (x ≥2 i (x−2)(x+)−(x−2)= 0) lub (x ≥−2 i |x−2|(x+2)−(x+2)= 0) ⇔
⇔ (x ≥2 i (x−2)(x+2−1)= 0) lub (x ≥−2 i (x+2)(|x−2|−1)= 0) ⇔
⇔ (x ≥2 i (x−2)(x+1)= 0) lub (x ≥−2 i (x+2=0 lub |x−2|−1= 0) ⇔
⇔ (*)
x= 2 lub x= −2 lub (x ≥−2 i |x−1|= 1) ⇒
⇒ x ≥−2 i (x−1= −1 lub x−1= 1) ⇔ (x ≥−2 i x= 0) lub (x ≥−2 i x= 2) ⇔
⇔
x=0 lub
x=2 , a stąd i (*) ⇔
x∊{2,−2,0} . ...
24 lis 23:06