Dowód
le: Wyznbacz wszystkie trójki liczb pierwszych p, q, r, takich, że p+q+r=pq+1
Doszłem do tego: r=(1−q)(1−p) z czego wychodzi, że takie 3 liczby pierwsze nie istnieją ale nie
wiem czy to jest dobrze.
24 lis 21:17
irena_1:
2+3+2=2*3+1
Wszystkie nie mogą być parzyste (równe 2), bo wtedy po prawej stronie będzie liczba
nieparzysta, a po lewej parzysta
Wszystkie nie mogą być nieparzyste, bo wtedy po lewej stronie będzie nieparzysta, a po prawej
parzysta.
Nie może być tak, że p i q są parzyste i r nieparzyste,
2+2+r=4+1
r=1 − to nie jest liczba pierwsza
Nie może być tak, że p i q nieparzyste i r=2, bo wtedy z lewej strony jest parzysta, a z prawej
nieparzysta.
Niech więc p=2 i r=2
2+q+2=2q+1
q=3
Niech q=2 i r=2
p+2+2=2p+1
p=3
p=2
q=3
r=2
lub
p=3
q=2
r=2
24 lis 21:42