Prawdopodobieństwo
bezendu:
na loterii jest 100 losów,w tym.. wygrywających. Gracz kupił 2 losy..
Nie chodzi mi o rozwiązanie dlatego nie wstawiam całej treści tylko jak rozpoznać, że gracz
kupił jedne los i potem drugi a nie dwa od razu ?
24 lis 20:40
bezendu: ?
24 lis 21:52
Lorak: Gdyby kupił jeden a później drugi, to napisaliby o tym w treści.
Jednak nic takiego nie piszą więc można przyjąć, że kupił od razu 2.
24 lis 21:57
Mila:
To nie ma znaczenia, w tym przypadku.
Możesz zrobić za pomocą kombinacji, albo wariacji. Przecież nie zwraca losu.
24 lis 21:59
bezendu:

Na loterię przygotowano 100 losów, w tym n wygrywających gracz kupił dwa losy
a) Dla n=8 oblicz prawdopodobieństwo, że pośród zakupionych losów jeden jest wygrywający
| | 8 | | 92 | | 92 | | 8 | | 368 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 100 | | 99 | | 100 | | 99 | | 2475 | |
Mogę tak zrobić ?
Im więcej zadań robię tym bardziej się zastanawiam czy dobrze
24 lis 22:10
bezendu: ?
24 lis 22:21
bezendu:
| | | | 98!*99*100 | |
Ω= | = |
| =4950 |
| | | 98!*2 | |
| | 7!*8 | | 91!*92 | | 736 | | 368 | |
A= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 7! | | 91! | | 24950 | | 2475 | |
Który sposób lepszy ? poprawnie zrobiłem to zadanie ?
24 lis 22:35
Eta:
24 lis 22:36
24 lis 22:36
Eta:
24 lis 22:37
bezendu:
Eta a ten krzaczor poprawnie zrobiony ?
24 lis 22:38
bezendu: ?
24 lis 22:42
Eta:
tak
24 lis 22:43
bezendu:

A teraz prostsza część tego zadania
b) wyznacz najmniejszą liczbę losów wygrywających dla której prawdop zakupionego dokładnie
| | 17 | |
jednego losu wygrywającego jest większe od |
| |
| | 66 | |
| | n | | n | | n | | n | | 17 | |
P(A)= |
| * |
| + |
| * |
| > |
| |
| | 100 | | 99 | | 100 | | 99 | | 66 | |
n
2−1275>0
(n−5
√51)(n+5
√51)>0
n=36 kul
Proszę o sprawdzenie i pokazanie innego sposobu na to zadanie ?
24 lis 22:50
bezendu:
Mila,
Eta
24 lis 22:56
Eta:
Co mają wspólnego "kule" z losami w tym zadaniu ?
Może losy były ukryte w "kulach" ?
24 lis 22:57
bezendu:

A możesz sprawdzić ten b) ?
24 lis 23:02
bezendu: ?
24 lis 23:12
bezendu:
24 lis 23:31
bezendu:
Pomoże ktoś ?
25 lis 09:30
bezendu:
25 lis 17:34
Mila:
A) dobrze
B) źle.
Masz kupione 2 losy, jeden ma być wygrywający.
n− liczba losów wygrywających
100−n − liczba losów przegrywających
25 lis 17:56
bezendu:
To mogę prosić o rozwiązanie b ?
25 lis 18:02
daras: GG:2489859
w brydżu to ma znaczenie bo przy 13 kartak prawdopodobieństwo zmienia się zauważalnie

patrz klatki Dirichleta⇒zasada ograniczonego wyboru
25 lis 18:13
Mila:
n− liczba losów wygrywających
100−n − liczba losów przegrywających
(W,P) lub (P,W)
| | n | | 100−n | | 100−n | | n | | 17 | |
P(B)= |
| * |
| + |
| * |
| > |
| i n∊N+ i n<100 |
| | 100 | | 99 | | 100 | | 99 | | 66 | |
25 lis 19:23
bezendu:
A czemu to nie wychodzi z drzewka ?
| | n | |
skoro mam n losów wygrywających to |
| ? |
| | 100 | |
25 lis 19:26
Mila:
Z drzewka też to samo wyjdzie.
25 lis 19:32
bezendu:
A to drzewko dla b) jest dobrze zrobione ? To gdzie mam błąd ?
25 lis 19:33
Mila:
25 lis 19:43
bezendu:
Dziękuję !
25 lis 19:44
Mila:
25 lis 19:45
daras: jak podlejesz drzewko to urośnie
25 lis 22:16
bezendu:
Daras ale po co podlewać ? Taka wysokość już wystarczy
25 lis 22:17