matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Rozwiąż równanie [Proszę o pomoc!]
aS :):
Rozwiąż równanie
−5x+1
=1
|x|
24 lis 20:37
bezendu:
No czekamy na Twoją wersję
24 lis 20:37
aS :):
OK
−5x+1
−5x+1
−1=0 lub
+1=0
x
x
−5x+1−x
−5x+1+x
=0
=0
x
x
−6x+1
−4x+1
=0
=0
x
x
1
1
x=
lub x=
6
4
?
24 lis 20:50
bezendu:
1
podstawiając za x=
otrzymasz −1
4
24 lis 20:55
aS :):
Gdzie robię błąd ?
24 lis 21:22