Dowód
le: Wykaż, że m6−m4+m2 jest podzielne przez 36.
24 lis 20:32
Piotr 10: Kolego/ Koleżanko w środku powinno być −2m4
24 lis 20:33
ICSP: Niestety nawet m
6 − 2m
4 + m
2 nie jest podzielne przez 36
24 lis 20:35
Piotr 10: Jest podzielne
24 lis 20:36
Piotr 10:
24 lis 20:36
le: 
przepraszam faktycznie, powinno być : m
6−2m
4+m
2 jest podzielne przez 36
24 lis 20:36
le: mozesz podać dowód?
24 lis 20:37
Piotr 10: Wyłącz przed nawias m2 i szukaj wzorów
24 lis 20:37
ICSP: Nie jest
24 lis 20:37
Piotr 10: ICSP zakład na 100%, że jest

?
24 lis 20:37
ICSP: dawaj
24 lis 20:38
le: wyglada na to, że jest, dzięki
24 lis 20:39
Piotr 10: m
6−2m
4+m
2=m
2(m
4−2m
2+1)=m
2(m
2−1)
2=(m−1)m(m+1)*(m−1)m(m+1)
24 lis 20:39
Piotr 10: Musisz założenia przyjąć pewne, że m∊C i teraz musisz dodać komentarz jeszcze
24 lis 20:40
ICSP: a skad wiesz, ze m ∊ C ?
24 lis 20:40
Piotr 10: Powinno być w treści, że m∊C, bo jak tego nie ma to cienko
24 lis 20:41
le: ale skad tutaj wyciagnac ze to jest podzielne przez 36?
24 lis 20:41
24 lis 20:42
Piotr 10: (m−1)m(m+1) − to iloczyn trzech kolejnych liczb całkowitych, z których na pewno jedna dzieli
się przez 2 a druga dzieli się przez 3, a więc 2*3=6
I analogicznie to drugie
Czyli 6*6=36 i po zabawie
24 lis 20:42
Piotr 10: Niestety tak

. Ja będę pisał w maju w przyszłym roku
24 lis 20:44
xenox: Ale tutaj nie masz podane ze m jest calkowite
24 lis 20:45
Piotr 10: Jeżeli nie ma tego, że m∊C, to tak jak napisał
ICSP. Nie jest podzielne przez 36
24 lis 20:45
le: jest całkowite, ja tego nie napisałem, dzięki stary a gdzie do szkoły chodzisz?
24 lis 20:46
Piotr 10: Do liceum mat − fiz , a co

?
24 lis 20:47
le: wiem wiem, tylko to jakeis lepsze czy normalne?
24 lis 20:47
Piotr 10: Normalne liceum. Do lepszego nie poszedłem
24 lis 20:48