Pochodna
Aori: Nie wiem, czy dobrze policzyłam te pochodne:
(x
√x − 3x + 1)' = x − 3
√x + 1/
√x
(1/x
2 − 2x)' = −2(x−1)/(x
2 − 2x)
2
(x/
√x2 + 1)' tu mi wychodzi jakiś skomplikowany ułamek

Pomoże ktoś
24 lis 20:14
5-latek: | | 3 | |
a) np tak = (x*x1/2+3x+1)'=(x3/2−3x+1)'= |
| x3/2−1−3= |
| | 2 | |
24 lis 20:20
5-latek: tam w 1 nawisie ma byc oczywiscie −3x
24 lis 20:21
5-latek: wb) korzystasz na pochodna roznicy czyli (1/x2−2x)'=(1/x2)'−(2x)'
c) wzor na pochodna ilorazu matomist (p{x2+1)'=U{1}{2√x2+1*(x2)'
24 lis 20:26
Aori: Nom − skorzystałam z tego wzoru i wyszło mi: 2√2x*√x2 + 1 − x / 2√2x(x2 + 1) to ma być
ułamek...
24 lis 20:36
5-latek: chodzi o c) tak? Bardzo dawno tego nie liczylem ale sprobuje

(x/
√x2+1)'= ciezko to tu zapisac wiec najpierw licznik
| | 1 | | 2x2 | |
1*√x2+1−x* |
| *2x=√x2+1− |
| |
| | 2√x2+1 | | 2√x2+1 | |
Natomist mianownik (
√x2+1)
2=x
2+1
24 lis 21:14