układ
głąb: jak rozpisać metodę algebraiczna i graficzną
{I2x−3I+y=7
2x−y=5
to jest układ równań
24 lis 20:06
bezendu:
|2x−3|+y=7
2x−y=5
1
0 (−
∞;1,5)
−2x+3+y=7 ⇒y=2x+4
2x−y=5
2x−(2x+4)=5
2x−2x−4=5
−4=5 sprzeczność
2
0 <1,5;
∞)
2x−3+y=7 ⇒y=−2x+10
2x−(−2x+10)=5
2x+2x−10=5
4x=15
Graficznie chyba potrafisz ?
24 lis 20:11
głąb: nie do końca wiem, bo 1 równanie do graficznego to y=7−I2x−3I czy też rysować w przedziałach?
24 lis 20:19
bezendu:
wyznaczyłem Ci przecież postać kierunkową
24 lis 20:22
głąb: ok chyba czję czyli y=2x−5 normalnie a te dwie w poszczególnych przedziałach. A czy można
obejść
przy rozwiązaniu algebraicznym i utworzyć alternatywę dwóch układów
2x−3+y=7 lub 3−2x+y=7
2x−y=5 2x−y=5
24 lis 20:31