ile rozwiązań
Albert: ile rozwiązań ma równanie kwadratowe ax2+bx+c=0 jezeli a−b+2c=0? prosze o wskazówkę a nie o
rozwiązanie.
24 lis 20:00
Hajtowy: Oblicz deltę i zobaczysz ile ma rozwiązań
24 lis 20:02
Hajtowy: Prosisz o wskazówkę...

a−b+2c=0
b = − (a+2c)
Teraz śmiało możesz policzyć Δ
24 lis 20:04
Albert: b=2c+a bez tego minusa przez nawiasem
24 lis 20:05
Albert: mam Δ=4c2+a2 czyli delat jest >0 tak?
24 lis 20:08
Albert:
24 lis 20:12
Kaja: Hajtowy to jest źle policzone. ma być b=a+2c
24 lis 20:13
Kaja: ale Δ wyjdzie taka sama
24 lis 20:14
Albert: zauwazyłem to dzięki Kaja

a jak mam zadanie że rozwiązanie jakiejś funkcji kwadratowej mam
mieć 2 pierwiastki tego samego znaku?jak to oznaczyć?
24 lis 20:17
Kaja: to skorzystaj z wzorów Viete'a tzn. x1*x2>0. jesli chodzi o sumę pierwiastków to nie
wiadomo jakiego znaku będzie
24 lis 20:19
maciek: Δ=(a−b)
2 czyli Δ≥0
24 lis 20:25
majtaj5: Maciek skąd się to wzięło?
24 lis 20:44
Gusia: skoro Δ>0 to rozwiązanie ma zawsze 2 miejsca zerowe
a co do Δ maćka to nie mam pojęcia skąd Co sie to wzięło, może masz gdzieś błąd...
24 lis 20:58
majtaj5: 4c
2+a
2 >0
24 lis 21:00
majtaj5: rzeczywiście jest
24 lis 21:09
Panko: 1. Może bez Δ.
f(x)= ax2+bx +c , x∊R
f(−1)= a−b +c oraz f(0)= c teraz korzystamy z a−b+2c=0 czyli a−b+c = −c stąd
f(−1)=−c
O i widać, że jeżeli c≠0 to f(0) f(−1) to para liczb przeciwnych + kształt
paraboli daje, że
dla c≠0 są zawsze dwa pierwiastki
dla c=0 też tyle,że jednoznaczne x=−1 , x=0
24 lis 23:18
123: Udziele krotkiej odpowiedzi: ma duzo rozwiazan.
Dziekuje, dobranoc
24 lis 23:27