oblicz logarytm
Estrella: oblicz:
log25 − log220 + 3 log23 − log254
24 lis 19:52
Kaja: log2(520)+log233−log254=log214+log2954=−2+log216
24 lis 19:55
Estrella: powinno wyjsc 2
24 lis 19:56
5-latek: To ciekawe czy znajdziesz blad w rozwiazaniu czy tylko przepisujesz
24 lis 19:59
Estrella: mi wyszedl log21/8
24 lis 20:00
Estrella: wroc
24 lis 20:00
Estrella: wyszlo mi −3, ale to tez jest zle
24 lis 20:01
Estrella: napisze jak to liczylam
24 lis 20:01
Kaja: jeszcze raz, bo tam mam błąd
log2(520)+log233−log254=log2(14)+log227−log254=
−2+log2(2754)=−2+log212=−2−1=−3
24 lis 20:01
Kaja: mnie nie wyszło 2 tylko −3. no to napisz
24 lis 20:01
Estrella: log25−log220+3 log23−log254=
= log2(5/20*27/54)=
= log2(1/8)= log22−3= − 3
24 lis 20:03
Kaja: no więc −3. mnie tez wyszło −3.
24 lis 20:05
Kaja: skąd pomysł ze ma wyjść 2?
24 lis 20:05
Estrella: moze w rozw jest blad
24 lis 20:05
Estrella: z odp do zadan
24 lis 20:05
Kaja: i to jest możliwe.
24 lis 20:05
Estrella: jestes dobra z mat i masz pewnosc, ze −3 to prawidlowa odp?
24 lis 20:06
echhh: Mój Casio mówi że wynik będzie ujemny tj: −6,169925001
24 lis 20:06
Kaja: jest prawidłowa
24 lis 20:06
5-latek: A czy TY nie jestes pewnna ? Przeciez to przed chwila policzylas ? CO wiecej potrzeba ?
24 lis 20:07
Kaja: 5−latku jesli w książce jest inna odpowiedź to ma prawo być niepewna
24 lis 20:08
Estrella: nie jestem zbyt dobra z mat, wiec jak w odp jest inna odp, to raczej mam zle
przynajmniej tak zakladam
24 lis 20:10
5-latek:
24 lis 20:10
Kaja: ale to jest dobrze
24 lis 20:10
Kaja:
24 lis 20:10
Estrella: a jak policzyc to:
log510−log50,4
24 lis 20:16
Kaja: log5(10:0,4)=log5(10:410)=log5(10*104)=log51004=log525=2
24 lis 20:17
Estrella: to mi dobrze wyszlo
24 lis 20:18
Estrella: tak sobie mysle
24 lis 20:18
Estrella: ze autorom ksiazki, chyba sie pomylily odp, w sensie zamienili je
24 lis 20:19
Kaja: możliwe
24 lis 20:19
Estrella: a jak policzyc to:
4 log62+2 log61,5
24 lis 20:28