Wykaż że u{1 - cosx}{sinx} = tgu{x}{2}
Iz_A: Wykaż że 1 − cosxsinx = tgx2
24 lis 19:30
q: cos(x) = cos(x/2)2 − sin(x/2)2
sin(x) = 2sin(x/2)cos(x/2)
1 = sin(x/2)2 + cos(x/2)2
mnozac rownosc wyjsciowa na krzyz:
(1 − cos(x))*cos(x/2) = sin(x)*sin(x/2)
i korzystajac z 3 przytoczonych tozsamosci otrzymujesz
2sin(x/2)2*cos(x/2) = 2sin(x/2)2*cos(x/2)
chociaz jest to rozwiazanie nieeleganckie i nieuwzgledniajace zalozen
24 lis 19:37
Eta:
| | x | | x | |
sinx≠0 ⇒ sin |
| ≠0 i ze względu na tangens cos |
| ≠0 |
| | 2 | | 2 | |
24 lis 20:12