f. linowa, parametry
Pass: dane jest równanie z niewiadomą x: x2−4x+4
−−−−−−− = 1−m,
Ix−2I
gdzie m jest parametrem, m∊R
a) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
b) rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m=−4
skusi się ktoś, żeby pokazać mi jak zacząć?
24 lis 19:19
Kaja: zal. x≠2
|x−2|=1−m
dla m≥1 brak rozwiązań
dla m<1 dwa rozwiązania: x=3−m i x=m+1
24 lis 19:26
Pass: "dla m≥1 brak rozwiązań
dla m<1 dwa rozwiązania: x=3−m i x=m+1"
jak to uzyskałaś?
24 lis 19:29
Kaja: jak m>1 to prawa strona jest ujemna, a wartośc bezwzględna jest zawsze nieujemna. natomiast dla
m=1, po rozwiązaniu było by x=2, a mamy zał x≠2. dla pozostałych m prawa strona jest dodatnia,
więc sa dwa rozw.
24 lis 19:33
Pass: a jak przykład b)?
24 lis 19:35
Kaja: no to podstaw za m czwórkę i wylicz
24 lis 19:37
Kaja: tzn. −4
24 lis 19:37
Pass: wyszło mi

a mam jeszcze podobne zadanie
dane jest równanie z niewiadomą x:
1−x
2
−−−−−=m−3, gdzie m jest parametrem, m∊R
Ix+1I
a) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
f(x)=
1) (1−x)(1+x)
−−−−−−−−− +3 dla x∊(−1,
∞), po skróceniu zostanie 1−x +3 = −x +4
(x+1)
2) (1−x)(1+x)
−−−−−−−−−−− dla x∊(−
∞,−1)
−(x+1)
coś takiego ? w tym drugim nie wiem jak ewentualnie skrocić
24 lis 19:48
Kaja: skróć (1+x) z −(x+1). wtedy w liczniku zostanie 1−x, a w mianowniku −1
24 lis 19:57