pomocy
:): Dane są wierzchołki trójkąta: A(−3,−4), B(2,−4), C(4,3). Korzystając z rachunku wektorowego
wykazać, że trójkąt jest rozwartokątny i obliczyć kosinus tego kąta rozwartego.
24 lis 19:14
Janek191:
A = ( − 3; − 4)
B = ( 2; − 4)
C = (4; 3)
więc
→ →
AB = [ 2 − (−3) ; − 4 − (−4) ] = [ 5; 0 ] , więc BA = [ − 5; 0 ]
→
BC = [ 4 − 2; 3 − (−4)] = [ 2 ; 7 ]
→
AC = [ 4 −(−3); 3 − (−4) ] = [ 7 ; 7 ]
Obliczam długości wektorów:
I AB I =
√ (−5)2 + 02 =
√25 = 5
I BC I =
√22 + 72 =
√ 53
I AC I =
√ 72 + 72 =
√49*2 = 7
√2
Mamy
I AB I
2 + I BC I
2 = 25 + 53 = 78 < I AC I
2 = 98
więc Δ
ABC jest rozwartokątny.
Obliczam iloczyn skalarny:
→ →
BA o BC = [ − 5 ; 0 ] o [ 2 ; 7 ] = − 5*2 + 0*7 = − 10
Obliczam kosinus ∡ ABC
→ →
| | BA o BC | | − 10 | | 2 | | 2 | |
cos ∡ ABC = |
| = |
| = − |
| = − |
| √53 |
| | I BA I 8 I BC I | | 5*√53 | | √53 | | 53 | |
24 lis 20:17
Janek191:
A = ( − 3; − 4)
B = ( 2; − 4)
C = (4; 3)
więc
→ →
AB = [ 2 − (−3) ; − 4 − (−4) ] = [ 5; 0 ] , więc BA = [ − 5; 0 ]
→
BC = [ 4 − 2; 3 − (−4)] = [ 2 ; 7 ]
→
AC = [ 4 −(−3); 3 − (−4) ] = [ 7 ; 7 ]
Obliczam długości wektorów:
I AB I =
√ (−5)2 + 02 =
√25 = 5
I BC I =
√22 + 72 =
√ 53
I AC I =
√ 72 + 72 =
√49*2 = 7
√2
Mamy
I AB I
2 + I BC I
2 = 25 + 53 = 78 < I AC I
2 = 98
więc Δ
ABC jest rozwartokątny.
Obliczam iloczyn skalarny:
→ →
BA o BC = [ − 5 ; 0 ] o [ 2 ; 7 ] = − 5*2 + 0*7 = − 10
Obliczam kosinus ∡ ABC
→ →
| | BA o BC | | − 10 | | 2 | | 2 | |
cos ∡ ABC = |
| = |
| = − |
| = − |
| √53 |
| | I BA I 8 I BC I | | 5*√53 | | √53 | | 53 | |
24 lis 20:18
Janek191:
W ostatnim wzorze w mianowniku powinno być
I BA I * I BC I
24 lis 20:20
:): dziękuje
24 lis 20:42