Pomoooocy !!! :):):
Ziuuutus: obwód trójkąta prostokątnego jest równy 30cm, najdłuższy bok wynosi 13cm. Oblicz długość
pozostałych boków trójkąta

. prosze pomocy !


**
12 paź 18:38
Czarnetka: przyprostokątne: x i y
układasz układ równań:
x+y+13=30
x2+y2=13
12 paź 18:43
Ziuuutus: ajć ale o to chodzi ze nie uczyliśmy sie robić równan układ z 2 niewiadomymi

...... wiec
niestety ale nie wiem jak dalej
12 paź 18:50
Czarnetka: błagam..te emotikony są zbędne..zaraz to przerobię..
12 paź 18:52
Ziuuutus: dziękuje.
12 paź 18:52
Czarnetka: hmm..nie wiem za bardzo jak Ci to wytłumaczyć..znasz trójki Pitagorejskie? (tak wiem, tam
powinno być 132)
12 paź 18:55
Ziuuutus: tak znam to jest a2+b2=c2
12 paź 18:56
Ziuuutus: i układu równań mam
x+y=17
x2+y2=169 ...
no i dalej nie umiem
12 paź 18:57
Czarnetka: rozwiązujesz układ:
x=17−y
podstawiasz do drugiego:
169=(17−y)2+y2
12 paź 19:00
Ziuuutus: aa to już dalej wiem jak
12 paź 19:01
Czarnetka: ciesze się
12 paź 19:03
yeti:
zazwyczaj boki trójkąta oznaczamy : a, b , c
gdzie c = 13 −−− długość przeciwprostokątnej
a>0 , b>0 , −−− długości przyprostokątnych
otrzymałeś układ:
a + b = 17 => a = 17 −b to ; b€ ( 0, 17)
i a2 +b2 = 169 => ( a +b)2 −2ab = 169 => 172− 2ab = 169 =>2ab = 120
to:
ab = 60
i a +b = 17 to a= 12 b = 5 lub a = 5 b = 12
odp: przyprostokątne mają długość : 5 cm i 12 cm
12 paź 19:13