funkcja odrotna
LaBruja: | | ⎧ | x+1 dla x<1 | |
| Funkcja odwrotna do f(x)= | ⎨ | 3 dla x=1 |
|
| | ⎩ | x2+2x+1 dla x>1 | |
No to wyjdzie f
−1(x) dla pierwszego x−1
dla trzeciego
√x−1
Ale nie wiem o zrobić z drugim i z przedziałami... Pomocy please
24 lis 18:56
LaBruja: Haaaaalo? Wie ktoś jak to zrobić?
24 lis 22:16
LaBruja: ODŚWIEŻAM!
⎧ x−1 dla x<2
f
−1(x)= ⎨ 1 dla x=3
⎩
√x−1 dla x>4
Czy to się zgadza? Bo wykładowca i powiedział że przedziały, że to będzie
⎧ x−1 dla x<1
f
−1(x)= ⎨ 3 dla x=1
⎩
√x−1 dla x>1
Ale wtedy wykres nie jest symetryczny i w ogóle z definicji mi nie pasuje... Może ktoś mi
powiedzieć, czy ja mam racje czy profesor?
30 lis 17:01
Krzysiek: jak dla mnie Ty masz dobrze z tymi przedziałami, przecież jak zamienimy osie 'x' i 'y' to wtedy
widać te nowy przedziały.
30 lis 17:20
LaBruja: No dzięki, bo z definicji to przeciez sie zamieni dziedzina ze zbiorem wartości, ale ze mi
prof. dr hab. i jeszcze gdzies tam chyba inż. powiedział, że źle to straciłam pewność mojego
wyniku xD
30 lis 17:23