funkcja liniowa
Maniek: mam takie zadanie i nie wiem jak ruszyć:
dane jest równanie z niewiadomą x:
1−x2
−−−−−=m−3, gdzie m jest parametrem, m∊R
Ix+1I
a) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m
b) rozwiąż to równanie w przypadku, gdy m=0
skusi się ktoś, żeby pokazać mi jak zacząć?
24 lis 18:55
Maniek: >>>>>.....................
24 lis 18:59
5-latek: skorzystaj z tego ze 1−x2=(1−x)(1+x)
24 lis 19:03
Maniek: to w układzie równań: D=R\{0}
f(x)=
1) (1−x)(1+x)
−−−−−−−−− +3 dla x∊(−1,∞), po skróceniu zostanie 1−x +3 = −x +4
(x+1)
2) (1−x)(1+x)
−−−−−−−−−−− dla x∊(−∞,−1)
−(x+1)
coś takiego ? w tym drugim nie wiem jak ewentualnie skrocić
24 lis 19:08
Maniek: pomoże ktoś?
24 lis 19:12