matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Równanie logarytmiczne
Paula:
log
2
(25
x+3
−1)=2+log
2
(5
x+3
+1)
24 lis 18:34
Bizon:
log
2
[(5
x+3
−1)(5
x+3
+1)]=2+log
2
(5
x+3
+1) log
2
(5
x+3
−1)=2 4=5
x+3
−1 ⇒ 1=x+3
24 lis 18:54
Bizon:
... oczywiście wcześniej założenia
24 lis 19:53