dziedzina funkcji logarytmicznej
ejdier: witam, jest ktoś w stanie mi wyjaśnić w jaki sposób mam obliczyć dziedzinę funkcji
logarytmicznej oraz jej miejsca zerowe:
f(x)=log0,1|2x+3|
24 lis 18:28
Kaja: z definicji logarytmu wynika, że liczba logarytmowana, czyli w tym przypadlu |2x+3| ma byc
większa od zera. zatem |2x+3|>0
2x+3>0 lub 2x+3<0
zatem D=R/{−
32}
miejsce zerowe to taki x dla którego wartość funkcji wynosi zero czyli 0=log
0,1|2x+3|
z def. (0,1)
0=|2x+3|
1=|2x+3|
2x+3=1 lub 2x+3=−1
2x=−2 2x=−4
x=−1 x=−2
24 lis 18:35
ejdier: na dziedzinę funkcji miałem z kolegą właśnie takie tropy ale na miejsce 0 wcale.
wielkie dzięki Kaja jeszcze raz
24 lis 18:39
Kaja: proszę
24 lis 18:41
ejdier: czyli tak dla pewności, jeśli chodzi o miejsce 0 zawsze to wyrażenie w nawiasie lub w wartości
bez. będzie równe 1?
24 lis 18:43
ejdier: bo każda liczba podniesiona do potęgi 0 równa się 1.
24 lis 18:44
Kaja: każda oprócz zera
24 lis 18:46