proszę !! :(
ILONA: wyznacz wartości parametru a tak, by liczba r była pierwiastkiem wielomianu
W(x) = x4 + 2x3 + ax − 12 r = −2
24 lis 18:28
Kaja: skoro jest pierwiastkiem wielomianu to zachodzi W(−2)=0 czyli 0=(−2)4+2*(−2)3+a*(−2)−12
24 lis 18:29
cc: wstawiamy za x liczbę −2 i przyrównujemy do zera
24 lis 18:29
ILONA: wartości parametru a to które? po prostu to rozwiązanie ?
24 lis 18:31
Kaja: no z tego co napisałam wylicz a
24 lis 18:31
ILONA: ok, dzięki
24 lis 18:32
5-latek: wylicz teraz a z rownania ktore napisala Kaja
24 lis 18:33