Funkcja logarytmiczna
fdsf: wyznacz dziedzine:
a)f(x)−log1/2 (8−x2)+ √12x−1
8−x2>0 /\ 12x−1>0
x2−8<0 /\ x>2
x∊(−2√2 ; 2√2) /\ x∊(2;∞)
część wspólna:
x∊(2;2√2)
czy wszystko jest tutaj wporządku ?
czemu w odpowiedziach widnieje odpowiedź " <2;2√2)?
24 lis 18:26
Kaja: tylko 12x−1≥0
24 lis 18:27
fdsf: czemu ?
24 lis 18:28
fdsf: przedtem mam zadanko f(x) = log(x−9) + √4−2x
i prawidłowo jest 4−2x>0
zgadza sie z odpowiedziami
24 lis 18:29
fdsf: liczba nie musi być koniecznie R+ ?
24 lis 18:30
Kaja: akurat pod pierwiastkiem wyrażenie może być równe zero. więc tu również powinno byc założone że
4−2x≥0
24 lis 18:30
Kaja: byc może wynik wyszedł dobry z innego powodu
24 lis 18:31
fdsf: ok czyli zapamiętuje że liczby pod pierwiastkiem mogą być także równe 0
jeszcze jeden podpunkt mam :
f(x)=2−log(2x+1)2
24 lis 18:33
Kaja: (2x+1)2>0
x∊R/{−12}
D=R/{−12}
24 lis 18:37
fdsf: też tak poczyniłem , lecz odpowiedź jaka widnieje to "R={−12}
24 lis 18:40
fdsf: chyba że oczywiście to błąd wydawnictwa
24 lis 18:41
Kaja: jest błąd
24 lis 18:41
fdsf: ok też tak sądziłem

Dobrze Dziękuje Ci bardzo Kaja za zastrzyk wiedzy
24 lis 18:42
Kaja:
24 lis 18:42