Wyznacz dziedzinę [proszę o pomoc]
aS :): Wyznacz dziedzinę:
24 lis 18:23
aS :): Całość jest pod pierwiastkiem razem z 1
24 lis 18:24
Kaja: | | 2x−1 | |
zał. x2−4≠0 i |
| −1≥0 |
| | x2−4 | |
rozwiąż dalej
24 lis 18:25
5-latek: | | 2x−1 | |
no to |
| −1≥0 i x2−4≠0 rozwiazujesz to i wyznaczasz przdzial dla ktorego oba |
| | x2−4 | |
warunki sa spelnione
24 lis 18:27
aS :): to wlasnie zrobilem ale gubie się w obliczeniach pozniej, mógłby ktoś pomóc?
24 lis 18:36
5-latek: No to pokaz jak liczysz np to
24 lis 18:41
bezendu:
D=R\{−2.2}
(−x
2+2x+3)(x−2)(x+2)≥0
Δ=2
2+12
Δ=16
√Δ=4
−(x−3)(x+1)(x−2)(x+2)≥0 /*(−1)
(x−3)(x+1)(x−2)(x+2)≤0
x∊(−2,−1>∪(2,3>
24 lis 18:42
aS :): Dzięki wielkie

Juz wiem gdzie zrobiłem bład

(−x2+2x+3)(x−2)(x+2)≥0 wymnażałem każdy przez każdy
24 lis 18:48