Funkcja kwadratowa
Sylwiaa: PROSZĘ O ROZWIĄZANIE ZADAŃ! W NIEKTÓRYCH ZADANIACH PODAŁAM POPRAWNY WYNIK, ALE NIE MAM
OBLICZEŃ.
4.Wykres funkcji kwadratowej y=1/3x2 przesunięto równolegle wzdłuż osi OX o 2 jednostki w
kierunku ujemnym ( w lewo), otrzymując w ten sposób wykres fukcji g. Zatem :
5.Która z podanych poniżej własności funkcji kwadratowej f(x)= −2x2+4x−6 jest prawdziwa?
c. osią symetrii wykresu funkcji f jest prosta o rownaniu x=1
6. Funkcja kwadratowa f(x)= − 1/4(x+3)(x−5) przyjmuje najwieksza wartosc rowna:
c.4
7. Wzor funkcji kwadratowej f(x)=4−(x−2)2 w postaci ogolnej to ;
d. f(x) = 4x−x2
8.O funkcji kwadratowej f(x)=x2+3x−c wiadomo, ze przyjmuje wartosci dodatnie dla kazdego
argumentu. Zatem c moze miec wartosc rowna:
9.Wykres funkcji kwadratowej f(x)= 1−(x−10)2 nie ma punktow wspolnych z prosta o rownaniu :
24 lis 18:19
Kaja: ad.4 zatem co?
24 lis 18:20
Kaja: | | b | |
5.os symetrii paraboli ma równanie x=− |
| czyli x=−{4}{−4}=1 |
| | 2a | |
24 lis 18:21
Sylwiaa: ad.4 no jaki otrzymujemy wykres funkcji g
24 lis 18:22
Kaja: | | Δ | |
największa wartośc bedzie przyjmowana w wierzchołku. po prostu policz yw=− |
| . |
| | 4a | |
24 lis 18:22
Kaja: 4.g(x)=13(x+2)2
24 lis 18:23
Kaja: 7.f(x)=4−(x−2)2=4−x2+4x−4=−x2+4x
24 lis 18:23
Kaja: 8. skoro [przyjmuje wartości dodatnie dla każdego argumentu, to Δ>0
czyli policz Δ i rozwiąz Δ>0
24 lis 18:24
Sylwiaa: dziekuje
24 lis 18:28