Znajdz wszystkie całkowite x, dla których wyrazenie ma wartosc całkowitą
acd: | | 7x+2 | |
Znajdź wszystkie liczby całkowite x, dla których wyrażenie |
| ma wartość |
| | x−2 | |
całkowitą. Pozdrawiam z góry dziękuję
24 lis 18:13
5-latek: doprowadz to do postaci kanonicznej
24 lis 18:15
bezendu:
x−2=1 ∨ x−2=−1 ∨ x−2=2 ∨ x−2=−2 ∨ x−2=4 ∨ x−2=−4 ∨ x−2=8 ∨ x−2=−8 ∨ x−2=16 ∨ x−2=−16
x=3 ∨ x=1 ∨ x=4 ∨ ∨=0 ∨ x=6 ∨ x=−2 ∨ x=10 ∨ x=−6 ∨ x=18 ∨ x=−14
24 lis 18:17
acd: Dziękuję wam bardzo!
24 lis 18:20
bezendu:
24 lis 18:21