logarytmy
ejdier: witam, proszę o pomoc w takim zadaniu gdyż mam problem.
logx = 2log5+log4
logx = log80 − 3log2
wiem że w jednym przypadku trzeba pomnożyć, a w drugim podzielić. tylko w zastanawia mnie ta 2
przy pierwszym logarytmie i 3 następnym zadaniu.
Proszę o rozpisanie tego rozwiązania.
24 lis 18:11
Kaja: logx=log52+log4
logx=log25+log4
logx=log(25*4)
logx=log100
logx=2
x=100
24 lis 18:12
Kaja: tak samo w drugim jak masz 3log2=log23
24 lis 18:13
ejdier: czyli tak jak myślałem, przenosimy to do potęgi. wielkie dzięki
24 lis 18:14