Rozwiąż równanie w zbiorze liczb całkowitych. Jak się zabrać? Pozdrawiam
Matematyk1: 3x2 − 16y2 = 7
24 lis 18:09
Matematyk1: Próbowałem to przekształcać po przerzuceniu 7 na lewą stronę, niestety bez skutku
24 lis 18:22
Matematyk1: Prosze pomózcie
24 lis 18:29
~Matematyk: Delta licz.
3x2 − 16y2 −7 = 0
a= 3
b= −16
c= −7
24 lis 18:36
Matematyk1: Nie rozumiem czemu akurat delta?
24 lis 18:37
Matematyk1: I skoro tak to co dalej
24 lis 18:37
~Matematyk: Masz odp. ile powinno wyjść?
24 lis 18:38
Matematyk1: Niestety nie
24 lis 18:41
Matematyk1: Myślę, że trzeba to jakoś sprytnie przekształcić, lecz nie mam pojecia jak
24 lis 18:47
~Matematyk: Mysle nad tym żeby określic to tak:
3x2 −16y2 = 7
wiec −16y2 = 7− 3x2
Stąd 3x2 + 7 − 3x2 −7 = 0
0=0
Ale nie wychodzi.
24 lis 18:50
Matematyk1: Genialne
24 lis 18:52
Matematyk1: 3x
2 − 16y
2 = 7
3x
2 − 7 = 16y
2
| | 3x2−7 | |
Skoro y jest całkowity to |
| też musi być całkowite. |
| | 16 | |
| 3x2−7 + 16 − 16 | | 3x2 −23 + 16 | | 3x2 − 23 | |
| = |
| = |
| + 1 |
| 16 | | 16 | | 16 | |
| | 3x2 − 23 | |
Więc |
| musi być całkowite ... I tu właśnie grzęzne |
| | 16 | |
24 lis 18:56
Panko: 1. Proponuję tak 7=16−9
3x2−16y2=16−9 ⇔3(x2+3) = 16(y2+1)
2. Zauważ , że (3, 16)=1 stąd jeżeli są to 3Iy2+1 ⋀ 16Ix2+3
3. Niestety y2+1≡1 (mod 3) lub y2+1≡2 (mod 3) znaczy się y2+1 nie dzieli się
przez 3
4. Nie ma takich par całkowitych
24 lis 19:55