excel
alfa i omega: pomoże mi ktoś zrobić taki wzór żeby go policzył excel
24 lis 18:06
MQ: =SIN(MODUŁ.LICZBY(a−b)/4+c/2)/SIN(c/2)
24 lis 18:15
alfa i omega: Zapomniałem dopisać że:
a, b, c to będą wartości kątów (stopnie i minuty) więc czy ten moduł liczby trzeba zamienić na
inną komendę?
24 lis 18:25
MQ: a, b, c zamienić na radiany
24 lis 18:33
alfa i omega: wiem że stopnie na radiany przekształcam tak =RADIANY() ale tutaj mam jeszcze minuty, to jak to
zrobić?
24 lis 18:47
MQ: a −− stopnie?
b −− minuty?
c −− sekundy?
24 lis 18:51
alfa i omega: a, b, c każda z tych wartości to stopnie i minuty
24 lis 18:53
MQ: To jak?
a = xastopni yaminut zasekund?
24 lis 18:55
alfa i omega: właśnie tak, ale sekund już nie ma
24 lis 18:59
MQ: To wszystko zamieniasz na stopnie
| | ya | |
a = xa stopni ya minut = (xa+ |
| ) stopni |
| | 60 | |
24 lis 19:01
alfa i omega: ok, zaoszczędziłeś mi kilku godzin liczenia, dzięki wielkie
24 lis 19:10