Oblicz: długośćpodstaw trapezu i pole trapezu
KaFka: Obwód trapezu równoramiennego jest równy 38cm, a ramię ma długość 5cm. Wysokość poprowadzona z
wierzchołka kąta rozwartego dzieli dłuższą podstawę na odcinki, z których jeden jest o 10 cm
krótszy od drugiego. Oblicz: długośćpodstaw trapezu i pole trapezu.
Jeśli ktoś może to prosze o dokładnie wytłumaczenie co po kolei robić, jutro mam sprawdzian a
tego zadania za nic nie mogę rozwiązać.
12 paź 18:05
anet:

skoro b=c−10 to a = właśnie 10 bo z drugiej strony mozna też odciąć odległośc b i zostaje 10
teraz z obwodu : 38 − 5 − 5 − 10=18
czyli cała podstawa dolna = 18
póńźiej h możesz obliczyć ze wzoru pitagorasa czyli 5
2=h
2+h
2
jak obliczysz wysokośc to wstawiasz do wzoru na pole trapezu i liczysz pole
12 paź 18:23
anet: przepraszam. 52=h2 +42
12 paź 18:24
Czarnetka:

najprościej to przedstawić na rysunku:
w zasadzie 'z' jest tu niepotrzebne, ale niestety nie mogę wpisać tam znaku dodawania..tak
więc:
z=10+y
zapisujesz sobie obwód w postaci algebraicznej:
5+5+x+y+10+y=38
po skrócieniu wychodzi: x+2y=18
na rysunku tego nie widać, ale po dopisaniu 'y' również po lewej stronie wychodzi, że x=10
wzór na pole trapezu to 1/2*(a+b)*h
dalej licz sama. jakby były jakieś problemy to mów, bo ja nie mam talentu do tłumaczenia...
12 paź 18:31
jarek888: łatwe to zadanie
20 maj 13:10