:)
PuRXUTM: Czy 1 i sin
2 tworzą przestrzeń wektorową

Nie rozumiem tych zadań... Na zajęciach miałem że
a+b*sin
2=0 i to ma być spełnione ∀x
i gościu powiedział coś w stylu że jak ma być spełnione dla każdego to w szczególności dla x=0
x=π/2
no i wychodzi że są liniowo nie zależne,
ja rozumiem jakby wyszło że nie są liniowo niezależne to byłby to kontrprzykład, ale tak to nie
rozumiem... może ktoś to wytłumaczyć
24 lis 18:04
PuRXUTM: up
24 lis 18:20
Krzysiek: czyli a=−b więc są liniowo zależne.
24 lis 18:45
PuRXUTM: czyli tworzą przestrzeń wektorową czy nie
24 lis 19:30
PuRXUTM:
24 lis 19:40
Krzysiek: nie bardzo rozumiem "tworzą przestrzeń wektorową" ...
jak te dwa elementy mogą tworzyć przestrzeń wektorową?
Tu chyba mamy sprawdzić czy 1,sin2x tworzą bazę podprzestrzeni wektorowej (która nie jest
podana?)
24 lis 19:42
PuRXUTM: ja też nie rozumiem, może podprzestrzeń

nie czaje w ogóle tej algebry... jak by było bazę 2D
to by nie tworzyły bo są liniowo zależne nie
24 lis 19:45
Krzysiek: tak, nie tworzą bazy skoro są zależne.
A jaka jest treść zadania? bo chyba nie taka:
"Czy 1 i sin2x tworzą przestrzeń wektorową" ?
24 lis 19:49
MQ: Jak masz określony wektor?
Jak masz określone dodawanie?
Jak masz określone mnożenie przez skalar?
24 lis 19:53
PuRXUTM: szczerze to nie wiem jaka jest treść, bo to on coś dyktował, pewnie nie usłyszałem
wiem że niżej było podane do sprawdzenia
sinx sin2x sin3x
x5, x3, x5+1
24 lis 19:56
Krzysiek: no to masz tylko liniową niezależność sprawdzić tych funkcji.
24 lis 19:58
PuRXUTM: ok dziękuje
24 lis 19:59