Funkcja f - zbiór wartości i miejsca zerowe -Technikum III klasa
Maziak: Witam. Prosiłbym o pomoc w tym zadaniu. Mam funkcje f(X)= 1− 3
−x którą mam naszkicować. Nie
jestem pewien jak to po kolei zrobić czyli co w jakiej kolejności by było prawidłowo.
Najpierw powinienem uwzględnić
−x czy +1?
I jeżeli ktoś ma porady na przyszłość by łatwiej byłoby to wykonać w przyszłości.
Z góry dziękuję
24 lis 18:03
Maziak: podbijam
24 lis 18:46
Kaja: narysuj sobie najpierw wykres y=3x (zrób tabelkę), potem odbij symetrycznie wzgledem osi Ox
(y=−3x), a nsatepnie to co wyjdzie względem osi )y (y=−3−x). na końcu przesun o 1 w górę
24 lis 18:48
Maziak: Dzięki Kaju. Jeszcze takie pytanko, od czego to zależy, że akurat w tej kolejności tak to
wykonałaś? Byłbym wdzięczny za informację
24 lis 18:52