analityczna w przestrzeni, wyznaczenie prostej symetrycznej
Kuczek: wyznacz prostą symetryczną do prostej bd względem prostej cd
b (−2,4,6)
c (−2 0 2)
d (4 −6 −8)
24 lis 18:03
Kuczek:

wyszło mi:
x = −550/43t + 4
y = 206/43t − 6
z = 458−43t − 8
czy ktoś mógłby napisać mi czy dobrze rozumuję?
Wyznaczyłem rzut punktu B na prostą CD (X). Następnie poprzez współrzędne środka odcinka
wyliczyłem współrzędne punktu B odbitego symetrycznie względem prostej CD i otrzymałem punkt
A. Wyliczyłem wektor AD i mam już wszystkie dane potrzebne do napisania równania prostej.
24 lis 18:33
Kuczek: Proszę o pomoc
24 lis 19:31
Kuczek: jeszcze raz odświeżam
24 lis 21:15
AS: Moja propozycja
Równanie prostej CD:
| x − 4 | | y + 6 | | z+ 8 | |
| = |
| = |
| lub w postaci parametrycznej |
| 6 | | −6 | | −10 | |
x = 4 + 6*t , y = −6 − 6*t , z = −8 − 10*t
Wektor normalny; W = [6,−6,−10]
Równanie płaszczyzny:
6*x − 6*y − 10*z + D = 0
Współrzędne punktu B wstawiam do równania płaszczyzny by znaleźć D
6*(−2) − 6*4 −10*6 + D = 0 => D = 96
Równanie płaszczyzny
6*x − 6*y − 10*z + 96 = 0 /:2
3*x − 3*y − 5*z + 48 = 0
Do ostatniego równania wstawiam x,y,z (z równania prostej),by znaleźć t
3*(4 + 6*t) − 3*(−6 − 6*t) − 5*(−8 − 10*t) + 48 = 0 => t = −59/43
Mając t wyliczam x,y,z z równania prostej
x = −4 10/43, y = 2 10/43 , z = 5 31/43 , są to współrzędne rzutu punktu B na prostą CD.
Jest on zarazem środkiem odcinka AB.
Wystarczy znaleźć punkt A i napisać równanie AD
25 lis 16:25