Logika
asdf: Określić wartość logiczna i zapisać zaprzeczenie poniższej formuły (bez użycia symbolu
negacji):
⋀ ∨ (y>x v x−y−0)
xeR y∊N
Prosiłbym o wytłumaczenie tego przykładu
24 lis 17:55
Garth:
Czy znasz prawa de Morgana dla kwantyfikatorow?
24 lis 17:56
asdf: Mniej więcej tak, tyle że tam występuje symbol negacji
24 lis 18:05
Garth:
Po przeksztalceniu juz nie wystepuje. Probuj i pisz co Ci wyszlo.
24 lis 18:07
asdf: Szczerze nie mam pojęcia jak się za to zabrać, a niestety muszę to umieć, a nie tylko zrobić
24 lis 18:15
Garth:
Zaprzeczamy formule, a wiec:
¬[∀x∊R∃y∊N: (y>x v x−y=0)] ⇔ ... ?
(jak przypuszczam w nawiasie wkradl sie blad?)
24 lis 18:29
asdf: Właściwie to zadanie przepisałem bezbłędnie ze strony Pani profesor. Być może ona zrobiła błąd.
24 lis 18:32
Garth:
Przypuscmy, ze wkradl sie tam ten blad [inaczej jak dla mnie nie ma sensu ta czesc].
Czy wiesz jak przeksztalcic? Tutaj wlasnie trzeba wykorzystac prawo de Morgana dla
kwantyfikatorow.
24 lis 18:38
asdf: ⇔[∨x∊R∃y∊N:(y<x∧x+y≠0]

24 lis 18:41
Garth:
Zle.
Nalezy zmienic kwantyfikatory i zaprzeczyc caly nawias, to drugie prawie sie udalo, ale
dlaczego zmieniles − na +?
24 lis 18:44
24 lis 18:46
Garth:
Masz tutaj cos takiego:
(y>x v x−y=0)
Mozna przyjac takie oznaczenia:
p: y>x
q: x−y=0
Wowczas nasz nawias ma postac:
(p v q)
Po zanegowaniu otrzymujemy:
¬p ∧ ¬ q
Czyli mamy teraz zanegowac te dwie czesci, co robimy po prostu tak:
¬p⇔¬(y>x)⇔y<x
¬ q⇔¬(x−y=0)⇔x−y≠0
24 lis 18:49
Garth:
Maly blad:
¬p⇔y≤x
24 lis 18:51
asdf: Nie ogarniam jednej rzeczy w zadaniu jest napisane, że należy je rozwiązać bez symbolu negacji
a w trakcie zadania negacji używamy.
24 lis 18:59
Garth:
Nie jest napisane, ze nalezy je rozwiazac bez symbolu negacji. Jest napisane, by zapisac
zaprzeczenie tej formuly bez symbolu negacji i ostatecznie po wykorzystaniu prawa de Morgana
taka postac [bez symbolu negacji] uzyskujemy.
Czy umiesz okreslic wartosc logiczna?
24 lis 19:08
asdf: Tabelką tak ?
24 lis 19:26
Garth:
Tabelka chyba sie nie da, przynajmniej ja nie umiem.

Z polecenia wnioskuje, ze nalezy
okreslic wartosc dla poczatkowej formuly, wiec pytanie brzmi: czy jest prawda, ze:
∀x∊R ∃y∊N: (y > x v x − y = 0)
?
24 lis 19:29
asdf: p−x
q−y
za x przykładowo przyjmujemy −1 za y 1 dla y>x zachodzi prawda v x−y=0 też prawda.
Wnioskuje, że prawda ; p
24 lis 19:34
asdf: przepraszam dla x−y=0 jest nie prawda ale z alternatywy 1v0 daje 1
24 lis 19:35
Garth: p−x, q−y − tutaj w ogole nie rozumiem, co robisz.
Pozniej mniej wiecej dobrze, ale przeprowadziles wnioskowanie dla jednego czy tam dwoch
elementow, a masz przeprowadzic dla o wiele wiekszej ilosci liczb.
Czy dla kazdego x rzeczywistego istnieje y naturalne takie, ze (y > x v x − y = 0)?
Zauwaz, ze w nawiasie mamy alternatywe, a skoro tak, to cale to zdanie bedzie prawdziwe, jezeli
chociaz jedna z czesci z nawiasu bedzie prawdziwa. Sprawdzmy wiec, czy czesc y > x bedzie
prawdziwa. Czy jezeli wezmiemy dowolne x, ktore jest rzeczywiste, to jestesmy rowniez w stanie
znalezc takie y, ktore jest naturalne i jednoczesnie wieksze od naszego x?
24 lis 19:41
asdf: Już trochę się zgubiłem, ale wydaje mi się, że tak
24 lis 19:48
Garth:
Tak. Jaka jest wiec wartosc logiczna tej formuly?
24 lis 19:50
asdf: 1
24 lis 19:51
Garth:

Jesli studiujesz [tak przypuszczam], to co dokladnie?
24 lis 19:54
asdf: Transport
24 lis 20:12
asdf: PŁ
24 lis 20:13
asdf: Ogólnie chciałem podziękować za pomoc, bo prawdopodobnie musiałbym się z tym borykać nieco
dłużej.
24 lis 20:16