kombinatoryka zadanie
Ewunia: POMOCY



Na ile sposobów można z talii 52 kart wybrać 4 karty w taki sposób, aby wśród
wylosowanych kart były: a) jeden pik i dwa trefle; b) co najwyżej jeden kier?
24 lis 17:54
bezendu:
| | | | 48!*49*50*51*52 | |
a) Ω= | = |
| =270725 |
| | | 48!*24 | |
| | 12!*13 | | 11!*12*13 | |
A= |
| * |
| =13*78=1014 |
| | 12! | | 11*2 | |
Dalej analogicznie
24 lis 17:58
bezendu:
| | | | | |
Zdarzenia A miało wyglądać tak | * | |
| | | |
24 lis 18:00
Ewunia: Dzięki

właśnie nie bardzo wiem o co chodzi z tym ,,co najwyżej"
24 lis 18:01
bezendu:
co najwyżej jeden czyli albo jednego albo wcale
24 lis 18:03
24 lis 18:10
24 lis 18:22