prawdopodobieństwo
Dan: iloma kostkaami do gry należy rzucać, aby prawdopodobieństwo, ze nie wypadnie 6 było niższe od
0,3
24 lis 17:52
Janek191:
n = 7
Odp. Należy rzucać 7 kostkami
| | 57 | | 78 125 | |
P( A) = |
| = |
| ≈ 0,28 < 0,3 |
| | 67 | | 279 936 | |
24 lis 19:44
daras: n(log5−log6)<(log3−log10)
| | log3−1 | |
n< |
| ={0,4771−1}U{0,6989−0,7782}≈6,6 |
| | log5−log6 | |
czyli n≥7
24 lis 20:03
daras: GG:2489859 za długo edytowałem
| 0,6989−0,7782 | |
| ≈6,6 |
| 0,4771−1 | |
czyli aby nie wypadła 6 trzeba rzucać co najwyżej sześcioma kostkami albo jedną kostka ale co
najwyżej 6x
24 lis 20:07