Nierówność z pierwiastkiem
Dominik: Proszę chociaż o poradę jak rozwiązać coś takiego
x+√140+x≥0
24 lis 17:36
PW: D = [−140,∞)
Jest oczywiste, że wszystkie x ≥ 0 są rozwiązaniami (lewa strona jest dodatnia).
Wystarczy rozwiązać nierówność dla x<0
√140+x ≥ −x , x∊[−140,0)
Obie strony nierówności są liczbami dodatnimi w zbiorze [−140, 0), po podniesieniu stronami do
kwadratu otrzymamy więc nierówność równoważną
140 + x ≥ (−x)2 , x∊[−140, 0)
x2 − x − 140 ≤ 0, x∊[−140, 0)
24 lis 18:01
MQ: Zauważ, że dla każdego x≥0 taka nierówność jest automatycznie prawdziwa, więc możemy od razu
rozpatrywać tylko przypadek, gdy x<0, a wtedy nierówność możesz napisać:
−|x|+√140−|x|≥0
czyli
√140−|x|≥|x|
24 lis 18:12
Kaja: mozna też tak:
D=<−140;+∞)
x+140+√140+x−140≥0
podstawienie t=√140+x
wtedy t2=140+x
czyli t2+t−140≥0
Δ=... itd
24 lis 18:16