Prawdopodobieństwo-R
bezendu:
Ze zbioru liczb Z={−1,3,4,6,8,9} losujemy bez zwracania liczby x i y. Oblicz prawdopodobieństwo
zdarzeń P(A), P(B) P(A∪B) jeśli
A−suma wylosowanych liczb jest nieparzysta
B−wylosowane liczby spełniają warunek 25<(x−1)
2+y
2≤100
Q=6*5=30
A−{(−1,4) (−1,6) (−1,8) (3,3) (3,6) (3,8) (4,−1) (4,3) (4,9) (6,−1) (6,3) (6,9) (8,−1) (8,3)
(8,9) (9,4) (9,6) (9,8) }
A=18
dalszy ciąg w nowym wątku
24 lis 17:24
Piotr 10: w podpunkcie a) można bez wypisywania tych liczb wszystkich. Kiedy suma dwóch liczb da liczbę
nieparzystą?
24 lis 17:27
bezendu:
Można nawet będzie tylko 12 możliwości ale poczekaj
24 lis 17:34
Piotr 10: Wygląda ok te pierwsze zadanie. Ale to wiesz, ja to cieniznaaa z tego działu
24 lis 17:37
24 lis 17:40
bezendu:
24 lis 18:59
bezendu:
Skusi się ktoś żeby to sprawdzić

?
24 lis 20:03
bezendu: ?
25 lis 22:20
bezendu:
25 lis 22:46
bezendu:
Czemu nikt nie chcę sprawdzić ?
26 lis 17:12
Mila:
a) |A|=2*3*3=18
{−1,3,9} ,{4,6,8} − losujesz nieparzystą i parzysta lub parzystą i nieparzystą.
Dobrze obliczyłeś.
b) za chwilę.
26 lis 17:27
Mila:

(−1,.) 3 punkty
(3,..) 3 punkty
(4,..) 3 punkty
(6<..) 4 punkty
(8,..) 4 punkty
(9,..) 4 punkty
|B|=21
|A∩B|=11
| | 6 | | 7 | | 11 | | 13 | | 11 | | 39 | | 11 | |
P(AUB)= |
| + |
| − |
| = |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 10 | | 10 | | 30 | | 10 | | 30 | | 30 | | 30 | |
26 lis 18:08
bezendu:
Mila też robiłem tak jak Ty wypisując te punkty
26 lis 18:12