ciągi liczbowe
Jayna: załóżmy że ciąg (a
n) jest ciągiem arytmetycznym.
a) znajdź a
10, jeśli a
1 =2 i r=5
b) znajdź a
13, jeśli a
1 = 1 i a
2=4
d) znajdź a
100, jeśli a
1 = −6 i a
2 = −8
pomoże mi ktoś z tymi przykładami bo ich nie potrafię rozwiązać





12 paź 17:53
anet: a masz wzór na an ?
12 paź 18:04
Jayna: an to te wzory a10 a13 a100
12 paź 19:26
yeti:
omg

a) a
10= a
1 +9r= ......
b) a
2 −a
1 = r => r = 4 −1= 3
a
13= a
1 +12r = .........
c) a
2 −a
1 = r => r = −8 −(−6) = => r = −2
a
100= a
1 +99r=......
dokończ, i po co ten ... lament?
12 paź 19:41