liczby zespolone
matematyk za dyche: Mam przedstawić podane liczby w postaci wykładniczej i trygonometrycznej−proszę o sprawdzenie:
a)1=1(cos00+isin00)=ei0
b)−1=1(cosπ+isinπ)=eiπ
c)−12=12(cosπ+isinπ)=12eiπ
d)i=1(cos π2)+sin π2)=eiπ2
e)−5=5(cosπ+isinπ)=5eiπ
f)−i=1(cos 32π+isin32π)=ei32π
g)2i=2(cos π2+isin π2)=2eiπ2
h)1+i√3=2(cos π3+isin π3)=2eiπ3
i)√3−i=2(cos π6+isin π6)=2eiπ6
j)1+i=√2(cos π4+isin π4)=√2eiπ4
Sprawdzi ktos?
24 lis 17:06
Krzysiek: i) kąt jest w IV ćwiartce
reszta ok.
24 lis 17:10
matematyk za dyche: no fakt czyli będzie √3−i=2(cos34π+isin 34π)=2ei3π4
Tak?
24 lis 17:15
Krzysiek: 2π−π/6=11π/6
24 lis 17:17
matematyk za dyche: fakt,fakt robie to od drugiej strony i ten kąt to 60
0 więc 270
0+60
0=330
0 dzięki wielkie!
To moje początki z liczbami zespolonymi
24 lis 17:19
matematyk za dyche: a jeśli mam obliczyć np.
( 1+i √2 )26=
24 lis 17:25
24 lis 17:27
matematyk za dyche: a możesz wszystkie obliczenia napisac?
24 lis 17:28
Krzysiek: wystarczy jak policzysz: (1+i)2
24 lis 17:44
matematyk za dyche: a co z pierwiastkiem?
24 lis 18:27
Krzysiek: (1+i)
2=2i
(2i)
13=2
13*i
13
| | 1 | |
czyli całośc jest równa: i13 ( |
| )26*213=1 ) |
| | √2 | |
24 lis 18:41
Krzysiek: całość jest równa i13 ,bo: (...)
24 lis 18:42
matematyk za dyche: nie rozumiem
24 lis 19:00
Krzysiek:
2
−13*(2i)
13=2
−13*2
13*i
13
24 lis 19:03
matematyk za dyche: ok,kumam dzięki Krzysiek!
24 lis 19:08
matematyk za dyche: to można tak zapisać?
[(\frac{(1+i)2}{(\sqrt{2})2}]13
24 lis 19:18
Krzysiek: można
24 lis 19:30