,
Majin K.: rozwiąz równanie |x−1| + |x+3| = 4 na przedziałach
24 lis 16:49
Wesoły: Określasz przedziały:
x−1(wart. bezwzgl) = −x+1 dla x ∊ (−∞;1), x−1 dla x>1
x+3(wart. bezwzgl) = −x−3 dla x ∊ (−∞;−3), x+3 dla x>−3.
Potem narysuj oś liczbową, zaznacz przedziały i rozwiąż 3 równania (bo masz 3 przedziały)
24 lis 16:55
Majin K.: ale ja właśnie nigdy nie wiem w która stronę rysować te kreski na osi
mógłbys mi wytłumaczyć ?
24 lis 16:58
Majin K.: mógłby mi ktos wytlumaczyć rysowanie tych funkcji ?
24 lis 17:04
Wesołydar: Zaznaczenia przedziałów na osi są pomocnicze. Zaznaczasz tylko granice przedziałów żeby sobie
ułatwić sprawę i niczego nie zapomnieć.
30 lis 13:38
Hajtowy: Wesoły... nie mąć w głowie

(−oo;−3)
<−3;1)
<1;+oo)
Dla x ∊ (−oo;−3)
−x+1−x−3=4
−2x=6
−x=3
x=−3
ODPADA
Dla x ∊<−3;1)
−x+1+x+3=4
4=4
TRUE
Dla x ∊ <1;+oo)
x−1+x+3=4
2x=2
x=1
TRUE
Napisz rozwiązanie
30 lis 13:49
Hajtowy:
Rozwiązanie dla x ∊ <−3;1)
Rozwiązanie dla x ∊ <1;+oo)
Rozwiązanie końcowe
Odp. x ∊ <−3;1>
30 lis 13:54
Mila:

|x−1| + |x+3| = 4
miejsca zerowe wyrażeń pod wartością bezwzględną:
x=−3, x=1
Możesz zaznaczyć na osi tak:
Masz 3 przedziały i zaznaczone wyrażenia w tych przedziałach.
1) x<−3
−x+1−x−3=4
−2x=6
x=−3∉(−
∞,−3)
2)x∊<−3,1)
−x+1+x+3=4
4=4
x∊<−3,1) spełniają równanie
===========
3) x>1
x−1+x+3=4
2x+2=4
2x=2
x=1∊D
odp .
x∊<−3,1> ( równanie posiada nieskończenie wiele rozwiązań.)
30 lis 15:49