Rozwiąż nierówność
toja: Rozwiąż nierówność: (x3−x)(x3−5x2+4)<0
24 lis 16:39
M:
23 lis 06:01
Jolanta: x3−5x2+4=0 dla x=1
x2−4
x3−5x2+4. : (x−1)
−x3+x2
−−−−−−−−−−−wy
−4x2+4
4xa2−4
−−−−−−−−−−
(x3−x)(x3−5x2+4)<0
x(x2−1)(x2−4)(x−1)<0
x(x−1)(x+1)(x−2)(x+2)(x−1)<0
Zaznaczamy na osi liczbowej pierwiastki
x.=0. x=1. x=−1. x=2. x=−2. x=1 pierwiastek podwójny na wykresie odbicie
x3*x3=x6. najwyższa potęga a=1 czyli zaczynamy rysować wykres od prawej strony z góry
Wykres przechodzi przez 2,pod osią idzie do 1,odbija się,dołem idzie do 0,przechodzi przez 0.
Gora idzie do −1,przechodzi przez −1 i pod osią idzie do −2.Przechodzi przez −2 do góry
Rozwiązaniem są przedziały pod osią x∊ (−2,−1)v(0,1)v(1,2)
23 lis 17:17