matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
Zuzia:
Bardzo proszę o pomoc w zadaniu 1.Wyrażenia zapisz w postaci ilorazu wielomianów
15
5x − 11
a)
+
2x
16x
2
2. Rozwiąż równianie oraz zapisz założenie
x+3
2x−1
a)
=
x+2
x
9
7−x
b)
− 1 =
X
x−1
4x−5
c)
=0
2x+3
24 lis 16:32