ciągi arytmetyczne
ASIA247: Wstaw pomiędzy liczby 1/2 i 8 sześć liczb tak, by razem tworzyły one osiem kolejnych wyrazów
ciągu arytmetycznego.
czy wie ktoś jak to zrobić
12 paź 17:44
Biebrza: n−ty wyraz ciągu:
a
n=a
1+(n−1)*r
a
n=8
n=8
oblicz r i wypisz kolejne wyrazy ciągu
12 paź 18:33
ASIA247: jak obliczyć r
12 paź 19:27
yeti:
a8= 8 => a1 +7r = 8 => 7r= 8−12
to: 7r = 152 => r = 1514
a2 = a1+r = .......
a3= a2 +r =......
a4 = a3+r=.......
a5= a4 +r =.......
a6= a5 +r=......
a7= a6 +r=......
to już z pewnością potrafisz !
12 paź 19:36