Wyznacz wartość b i c
[N[ELO]]: Wyznacz wartość b i c dla których miejsca zerowe x
1 i x
2 funkcji f(x)=x
2+bx+c spełniają
warunki :
zacząłem tak:
x
2+x
1=4x
1*x
2
czyli −b=4c ===>b=−4c
x
12+x
22=10x
12*x
22
czyli
b
2=12c
b=−4c
b
2=12c
nie wiem co dalej. Proszę o pomoc
24 lis 16:23
[N[ELO]]:
24 lis 17:15
[N[ELO]]: 
24 lis 17:35
[N[ELO]]:
24 lis 17:42
Kaja:
x12+x22=10(x1*x2)
(x1+x2)2−2x1*x2=10(x1*x2)2
b2−2c=10c2
skoro b=−4c, więc mozna podstawić
(−4c)2−2c=10c2
6c2−2c=0
3c2−c=0
c(3c−1)=0
c=0 lub c=13
b=0 b=−43
24 lis 17:48