dana jest liczba trzycyfrowa a w ktorej suma cyfr jest rowna 9. jesli na koncu l
Łukasz: dana jest liczba trzycyfrowa a w której suma cyfr jest równa 9. jeśli na końcu liczby a
dopiszemy zero, to powiększymy ja o 4779. wykaz ze liczba a jest różnica kwadratów dwóch liczb
naturalnych.
Proszę o pomoc
24 lis 16:05
Panko: 1. xyz szukana liczba
2 xyz0 = xyz +4779
xyz0 =10xyz stąd xyz =4779/9=531 i faktycznie suma cyfr =9
3. (n+1)2− n2 = 2n+1
odwracając 531 = 2* 265 +1 =(265+1)2 −2652=2662−2552
24 lis 17:02
Łukasz: dziekuję bardzo rozumiem
24 lis 17:08