Rozłóż wielomian na czynniki.
Pablo: W(x) = 9 − x2(x − 2)2
Rozłóż wielomian na czynniki.
Bardzo proszę o pomoc nie miałem już parę lat do czynienia z matematyką.
Pozdrawiam
24 lis 15:48
Pablo: Odświeżam
24 lis 15:54
Pablo: Sam sobie to zrobiłem bo tutaj nawet wskazówek nie ma, rozpiszę może komuś się przyda.Po
wymnożeniu otrzymujemy (liczbę znalazłem jako jeden z dzielników 9)
−x4+4x3−4x2+9 dzielę przez (x+1)=−x3+5x2−9x+9
x4+x3
5x3−4x2
−5x3−5x2
−9x2+9x
9x+9
−9x−9
0
Z tego otrzymuję część czynników (−x3+5x2−9x+9)(x+1)
Następnie zabieram się za rozkład pierwszego nawiasu analogocznie do sytuacji powyżej.
−x3+5x2−9x+9:(−x+3)=x2−2x+3
x3−3x2
2x2−9x
−2x2+6x
−3x+9
+3x−9
0
Ostateczna postać (x2−2x+3)(−x+3)(x+1)
24 lis 16:38