rozwiąż równanie
pomocy!: 12log2(x−1) − log4 (x−1)
24 lis 15:45
pomocy!: zgubiłam, że to wszystko równa się 1
24 lis 15:52
john2:
1) Podaj dziedzinę
2)
| 12 | |
| − log4(x − 1) = 1 / * log2(x − 1) |
| log2(x − 1) | |
12 − log
2(x − 1) * log
4(x − 1) = log
2(x − 1)
| | log2(x − 1) | |
12 − log2(x − 1) * |
| − log2(x − 1) = 0 |
| | log24 | |
| | 1 | |
12 − |
| * log2(x − 1) * log2(x − 1) − log2(x − 1) = 0 |
| | 2 | |
t = log
2(x − 1)
Dalej wiesz?
24 lis 16:28
pomocy!: tak wiem. dziekuje bardzo

a dziedzina po co?
24 lis 17:02
john2: Musisz na początku wyznaczyć dziedzinę, żeby było wiadomo, co nie może być rozwiązaniem.
Np. x − 1 musi być > 0
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
rozwiązujesz zatem nierówność x − 1 > 0, czyli x > 1
Gdyby jednym z rozwiązań na końcu naszego zadania było np. x = − 30
to nie będzie rozwiązaniem bo nie jest > 1
Druga rzecz: pamiętaj, że mianownik nie może być zerem
24 lis 17:08
aa: czyli muszę zrobić dwa zał? log2(x−1)≠0 i całość >0?
24 lis 17:21
john2: Dwa założenia:
x − 1 > 0
(x − 1) to nasze "b" w definicji logarytmu na stronie, którą przytoczyłem)
oraz
log2(x − 1) ≠ 0
24 lis 17:33
aa: już wszystko wiem

dziękuje
24 lis 17:48