Dwie sporne granice do policzenia.
nUmer: Hej.
Mam do policzenia pozornie prostą granicę na liczbę e.
x→
∞
Mi wpierw wychodzi e
1 by następnie podnieść przez policzenie dodatkowej granicy do
∞, co
całkowicie daje wynik e
∞, podczas gdy wynik winien wyjść 0.
Mam prośbę o podanie potęgi e a następnie z drugiej granicy wynik.
24 lis 15:43
Krzysiek: tutaj nie masz symbolu nieoznaczonego typu 1∞ gdzie korzysta się z liczby 'e'
granica zmierza do [0∞]=0
24 lis 15:46
PW: | x+1 | | 1 | 2x+2 | | 1 | | 1 | |
| = |
|
| = |
| (1+ |
| ) |
| 2x+2 | | 2 | 2x+1 | | 2 | | 2x+1 | |
Tak to liczyłeś?
24 lis 15:49
PW: Poprawka
| | 1 | | 1 | |
x2 = |
| (2x+1)(2x−1) + |
| |
| | 4 | | 4 | |
24 lis 15:51
nUmer: @ Krzysiek − a jak to rozpoznać, że nie ma symbolu nieoznaczonego?
24 lis 15:57
24 lis 16:01
nUmer: PW − liczyłem jak poniżej.
| | x+1 | | 2x+1 | | x+1−(2x+1) | |
( |
| )x2=[( |
| + |
| )2x+1]x2= |
| | 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | −x | | 1 | | x2 | |
[(1+ |
| )2x+1]x2=[(1+ |
| )2x+1−x] |
| |
| | 2x+1 | | | | 2x+1−x | |
= [e
1]
| | x2 | |
a granica |
| daje mi ∞ |
| | 2x+1−x | |
24 lis 16:27
Krzysiek: tylko,że nawias kwadratowy nie zmierza do 'e'
(1+1/f(x))f(x) nie zawsze zmierza do 'e'
tylko gdy f(x)→∞
a tutaj tak nie jest.
24 lis 16:29
nUmer: A jak za nawiasem kwadratowym zrównałem ową f(x) do x2 to nadal to nie ma znaczenia?
24 lis 16:37
Krzysiek: to nie ma związku z tym,że:
(1+1/f(x))f(x)→e tylko gdy f(x)→∞
u ciebie f(x)=(2x+1)/(−x)→−2
24 lis 16:40
PW: | | 1 | |
O 15:49 pokazałem, że tam powinna być |
| , którą chyba zgubiłeś. Nój wpis miał charakter |
| | 2 | |
nieco ironiczny, żeby pokazać jak trudne będzie skorzystanie z "e". Krzysiek cały czas
tłumaczy dobrze − najpierw sprawdzić, że
i po robocie − jest to granica typu
− wystarczyło powołać się na twierdzenie, że taka granica istnieje i jest równa 0.
24 lis 16:40
nUmer: Już załapałem.
A jak na początku można to określić,tak by nie liczyć całości − da się, czy muszę wpierw
przeliczyć jak to zrobiłem?
24 lis 16:40
nUmer: I o to mi chodziło. Dzięki.
24 lis 16:41