wyznacz dziedzinę funkcji
aa: f(x)=√log(x2 −x −19/ log(6−x)
24 lis 15:32
john2: Masz do rozwiązania takie równania/nierówności:
log(6 − x) ≠ 0
(6 − x) > 0
log(x2 − x − 19) ≥ 0
x2 − x − 19 > 0
24 lis 16:34
john2: Dziedziną będzie oczywiście część wspólna rozwiązań.
24 lis 16:38
aa: dziękuje! a jak poradzić sobie z tymi logarytmami bo nie wiem jak się za nie zabrać
24 lis 17:05
aa: z równania x2 − x − 19 wychodzi mi delta równa 77 czy to będzie dobrze?
24 lis 17:14
john2: log(6 − x) ≠ 0
korzystam z definicji
https://matematykaszkolna.pl/strona/217.html
10
0 ≠ 6 − x
1 ≠ 6 − x
x ≠ 5
Czyli z dziedziny wyłączamy 5 i mamy na razie D = R\{5|
potem 6 − x > 0 , czyli x < 6
czyli D = (−
∞, 5) ∪ (5, 6)
log(x
2 − x − 19) ≥ 0
masz nierówność logarytmiczną
https://matematykaszkolna.pl/strona/1703.html
log(x
2 − x − 19) ≥ log1
x
2 − x − 19 ≥ 1
rozwiązujesz nierówność i aktualizujesz dziedzinę
potem ostatnią nierówność i to samo
24 lis 17:18
john2: Obawiam się, że tak.
24 lis 17:19
5-latek: No a jakie to ma znaczenie ze Δ=77
Przeciez to taka sama liczba jak kazda
24 lis 17:21
aa: wiem że taka sama ale
√77 nie wyglada za ładnie i nie da sie nic z pod niego wyciągnąć więc
myślałam że mogłam robić coś źle
24 lis 17:26
aa: Df= (1+√772 , 6) /{5} czy dobrze wyznaczyłam?
24 lis 17:42
john2: coś nie tak jest, chwila
24 lis 17:53
24 lis 18:09
john2: i mi też tak wychodzi
24 lis 18:09
aa: w jednej z nierówności pomyliłam znak i dlatego wyszło źle
poprawiłam i juz jest wszystko ok

dziękuje bardzo za pomoc
24 lis 18:25