Całki
Joasia: Sygnał losowy ma gęstość p−stwa i postaci:
| | ⎧ | Ke−2x dla x>0 | |
| p(x)= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | 0 dla x<0 | |
Wylicz:
a) Stałą K
b) Składową stałą i jej moc
c) Moment rzędu II
Wiem że:
ad a) ∫
∞0p(x)dx=1 i odp najprawdopodobniej K=2
ad b) m
1x=∫
∞0x*p(x)dx i odp najprawdopodobniej m
1x=1/2
ad c) δ
2=m
0x−m
1x
2
m
0x= ∫
∞0x
2p(x)dx i odp najprawdopodobniej 1/4
24 lis 15:27
Joasia: Bardzo prosiłabym o pomoc w rozpsaniu tego bo nie mogę dojsć do tych wyników. Z góry bardzo i
serdecznie dziekuję!
24 lis 15:29
24 lis 15:42
Joasia: ktos cos? Baardzo prosze
24 lis 15:42
Joasia: Krzysiek bardzo dziękuje!
24 lis 15:43
Joasia: a dlaczego jeśli podstawiamy a to w wyniku mamy 0?
24 lis 15:45
Krzysiek: podstawiasz 'a' i liczysz granicę dla a→∞, a ta granica jest równa zero.
24 lis 15:47
Joasia: a mogłabym Cie bardzo prosić o rozpisanie pkt b i c? Bardzo mi to pozmoże w zrozumieniu i
nauczeniu się tego
24 lis 15:48
Krzysiek: masz w linkach policzone te całki, wystarczy potem policzyć całki oznaczone.
24 lis 15:49
Joasia: nie potrafie dla tego przykładu. Pomozesz? Prosze
24 lis 16:02
Krzysiek:
b) 2∫xe
−2xdx=|u=x v'=e
−2x, |=2x(−1/2e
−2x)−2∫(−1/2)e
−2xdx=−xe
−2x+∫e
−2xdx=
|u'=1 v=−1/2e
−2x|
=−xe
−2x−1/2e
−2x+C
∫
0∞2xe
−2xdx=lim
a→∞(−xe
−2x−1/2e
−2x)|
0a=
| | −a | |
=lima→∞( |
| −1/2e−2a)+0+1/2=0+1/2=1/2 |
| | e2a | |
c) Sama spróbuj.
24 lis 16:08
Joasia: obliczyłem m0x i wyszło mi tez 1/2. to prawda? Jesli tak to jak teraz z tego co mam policzyc
jeszcze m1x2?
24 lis 17:09
Krzysiek: "obliczyłem" ?
policz całkę ∫0∞x2*2e−2xdx
całkując 2 razy przez części,
24 lis 17:12
Joasia: hehe siedzę z kolegą i sie uczymy i on pisał ten post niżej

Policzyłam tą całke i wyszło mi 1/2 to zły wynik?
24 lis 17:15
Krzysiek: ok
czyli σ2=1/2−(1/2)2=1/4
24 lis 17:19
Joasia: Super! Dziekuje bardzo za pomoc!
24 lis 17:24
Joasia: | | −a2 | |
jeszcze jedno pytanie jesli mam takie wyrażenie |
| i a→∞ to całośc jest równa 0? |
| | e2a | |
24 lis 17:30
Krzysiek: tak, granica zmierza do zera.
24 lis 17:32
Joasia: Ok zrozumialam

dzieki jeszcze raz
24 lis 17:41