matma
rozowyslon: | | x2−4x+4 | |
Dane jest równanie z niewiadoomoą x: |
| =1−m gdzie m jest parametrem m∊R |
| | |x−2| | |
a) przeprowadź dyskusję liczby rozwiązan rownania w zaleznosci od wartosci parametru m
b) rozwiąż rownanie w przypadku gdy m=4
24 lis 15:26
5-latek: zauwaz ze x2−4x+4=(x−2)2
24 lis 15:29
rozowyslon: to mi nie daje zbyt wiele
24 lis 15:34
rozowyslon: ...
24 lis 15:43
MQ: To ci daje bardzo dużo, bo problem sprowadza się do równania:
|x−2|=1−m, z warunkiem x≠2
24 lis 15:48
rozowyslon: nadal nie wiem co z tym zrobić, moge poprosić o cale rozwiazanie.=?
24 lis 16:10