parametr
olusia: Dla jakich m równanie ma dwa pierwiastki rzeczywiste różnych znaków.
2x2 − 3(m−1)x+(1−m2)=0
Czy założenia to:
Δ>0
a≠0
x1*x2<0 ?
I jak to później zrobić?
24 lis 15:17
sushi_ gg6397228:
policzyc
24 lis 15:21
olusia: a może tak dokładniej i czy te założenia są dobre?
24 lis 15:25
sushi_ gg6397228:
sa ok
jezeli masz załozenia to znaczy ze "kumasz" o co chodzi
a jak założenia "przepisane" to nie kumasz i te te głupie pytanie " jak to później zrobić"
24 lis 15:27
olusia: cudna pomoc
24 lis 15:53
PW: Dla funkcji
f(x) = ax
2 + bx + c
zgodnie z wzorem Viete'a
w tym wypadku
Rozwiązać uklad nierówności
24 lis 16:10
olusia: dziękuję
24 lis 16:18
olusia: a muszę obliczać Δm
24 lis 16:21
PW: Sprawdźmy.
Δ = [−3(m−1)]2 − 4•2•(1−m2) = 9(m2−2m+1) − 8 + 8m2 = 17m2 − 18m +1
Δ >0 ⇔ 17m2 − 18m +1 >0
Tak, trzeba wyliczyć dla jakich m jest spełniona ta nierówność, więc znowu posługujemy się
wyróżnikiem, "dla niepoznaki" oznaczając go tym razem Δm
24 lis 16:29