wykl
xenox: 5x + 53−x = 30
5x + 53*5−x = 30
Jak to zrobic?
24 lis 15:09
sushi_ gg6397228:
5x= t t>0 i dostaniesz f. kwadratowa
24 lis 15:10
xenox: ok, a w takim?
| 10x + 10−x | |
| = 5 /* 10x − 10−x |
| 10x − 10−x | |
10
x + 10
−x = 5*(10
x − 10
−x) , 10
x=t,t>0
−4t
2+6=0
| | √3 | | √3 | |
t= |
| lub t=−t= |
| (to nie spelania zalozenia t>0) |
| | 2 | | 2 | |
I tu mam problem
24 lis 15:25
xenox: | | 3 | |
koncowka zle, powinno byc √ |
| (pierwiastek an calym ulamku) |
| | 2 | |
24 lis 15:27
sushi_ gg6397228:
po co tak
t
2 + 125= 30t
....
24 lis 15:28
xenox: Tamten przyklad juz zrobilem, teraz chodzi mi o inny.
24 lis 15:29
xenox: Hmmm... wolfram pokazuje tak samo wiec przeksztalcenia chyba mam dobre tylko jak z tego
wyznaczyc x?
24 lis 15:38
sushi_ gg6397228:
trzeba logarytmem "10" obłozyć obustronnie
24 lis 15:40